You are here: Home > emotie-eten, gedragsverandering > Je hebt nu wel iets lekkers verdiend!

Je hebt nu wel iets lekkers verdiend!

Je hebt nu wel iets lekkers verdiend!  iets lekkers

Het is een lange dag geweest. Je hebt alles gegeven wat je had en misschien zelfs meer. Toch is niet alles helemaal naar wens naar verlopen. Je voelt je daarover wat teleurgesteld.

Daarbij heb je behoorlijk in je energiereserves getast. Je passeert je favoriete ijssalon. Eigenlijk vind je wel, dat je een ijsje verdiend hebt. Je bestelt er eentje met een paar bolletjes in verschillende smaken en een knapperig hoorntje. Heerlijk! 

Kindertijd 

Het gevoel dat we iets lekkers verdienen, wordt al gevormd in onze kindertijd. Voedsel wordt gebruikt om er liefde en genegenheid mee uit te drukken. Een kind wordt getroost met eten, ook als het huilt om iets anders dan honger. In veel gezinnen wordt goed gedrag met iets lekkers beloond.

Reclame, marketing en cultuur

We leven in een omgeving, waarin lekker eten verheerlijkt wordt. Op tv zijn er de reclames en de kook-programma’s. Op de stations en op straat, word je verleid door heerlijke geuren en kleurige uithangborden. We zijn er zelfs vaak trots op, dat we een Bourgondiër zijn. Lekker eten en drinken, lijkt het doel van ons leven te zijn geworden!

Dieetdenken

Het gevoel dat we iets lekkers verdienen, wordt nog versterkt door het dieet-denken. Voeding wordt dan ingedeeld in goede en slechte en dus verboden producten. Dit heeft als averechts bijeffect, dat je juist meer naar die verboden voeding gaat hunkeren. Hierdoor kan het gevoel, dat je nu echt wel een ijsje (dat immers verboden is) verdient, extra sterk worden.

Conditionering doorbreken

In onze maatschappij, waar ijsjes en andere lekkernijen in overvloed aanwezig zijn en waar overgewicht en obesitas, volksziekten lijken te worden, is het zaak om deze conditioneringen te doorzien en te doorbreken.

Wat verdien je nu werkelijk?

Je verdient het niet, om je lichaam te mishandelen met een overvloed aan calorieën. Het moet al deze overbodige voedingsstoffen verwerken en opslaan in de vetreserves.

Wat je wel verdient, is om jezelf met respect en waardering te behandelen. Dit doe je door goed voor jezelf te zorgen. Door je lichaam te geven, wat het nodig heeft. Door datgene te eten, dat je lichaam werkelijk voedt. Door het regelmatig in beweging te zetten en door het te laten rusten, als het dat nodig heeft. Hierdoor zal je beloond worden met een fit, slank en energiek lijf.

Dat is wat je verdient!

Doorbreken van automatisch gedrag

Kun je dan nooit meer genieten van iets lekkers? Jazeker wel! Maar doorbreek het automatische patroon, door er een moment bij stil te staan. Als je jezelf afvraagt of dat ijsje nu datgene is, waar je op dat moment het meeste behoefte aan hebt. Dan zul je wellicht merken dat je eigenlijk behoefte hebt aan iets anders. Aan rust, een potje boksen in de sportschool, een ontspannen wandeling of misschien juist een fijn gesprek of een arm om je schouder. Misschien merk je dat je honger hebt en iets voedzaams zou willen eten.

Wanneer je tot de conclusie komt, dat juist dat ijsje ervoor kan zorgen, dat je je beter gaat voelen, dan is het een bewuste keuze. Je eet het met aandacht op, neemt er de tijd voor en geniet er met volle teugen van. Dan wordt er echt aan een behoefte voldaan en je zult merken, dat een kleine portie voldoet.

Lees ook:

tips om met aandacht te eten

Mindful eten

of download het gratis ebook “Op weg naar je optimale gewicht”.
Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.