You are here: Home > leefstijl, met plezier bewegen, zelfbeeld > Wil je er goed uitzien? Let dan eens op je houding!

Wil je er goed uitzien? Let dan eens op je houding!

Wil je er goed uitzien? Let dan eens op je houding!

Hoe is je houding nu? Hoe zit je?

Sta even een moment stil bij jezelf… Hoe is je houding? Zit je mooi rechtop met ontspannen schouders? Of zit je in elkaar gezakt?

Schouderrol

Een goede manier om je schouders in de goede stand te brengen is de schouderrol. Daarbij ga je rechtop zitten of staan en beweeg je een schouder een beetje naar voren, vervolgens omhoog en dan zoveel naar achteren als je kunt. Als je die schouder vanuit deze positie ontspant, dan heb je de goede houding te pakken. Vervolgens doe je hetzelfde met je andere schouder. Hoe voelt dat?

Knieën

Om een goede lichaamshouding aan te kunnen nemen is het vooral belangrijk om met de knieën een beetje losjes te gaan staan. Zo is het gemakkelijker om je bekken in de middenstand te houden.

Bekken

In een goede houding is je bekken in de middenstand. Voor je gevoel is je bekken dan misschien licht voorover gekanteld, waardoor je billen een beetje uitsteken. Zo kan de wervelkolom de natuurlijke s-vorm behouden. Je buikspieren zijn hierbij licht aangespannen, zonder je buik teveel in te trekken.

De stand van je hoofd

Je hoofd hoort zich recht boven je lichaam te bevinden, met je oren recht boven je schouders.

Ga maar eens tegen een muur staan, waarbij je hoofd, schouders en billen de muur raken. Nu sta je in een rechte lijn.

Je gevoel voor rechtop staan wordt versterkt wanneer je je voorstelt dat er een mand fruit o.i.d. op je hoofd balanceert en deze er niet af mag vallen.

Met een goede houding, kom je beter over

Hoewel het in het begin misschien vreemd aanvoelt, kun je dit heel goed zelf oefenen, en zal je aan die goede houding gaan wennen. Je zult zien dat het een effect heeft op je omgeving. Probeer het maar eens!

Met een goede houding, voel je je beter

Je zendt hiermee niet alleen informatie naar je omgeving, maar ook naar je eigen brein. Door een rechte en waardige houding aan te nemen, ga je je waardiger voelen en zal je meer zelfvertrouwen krijgen.

“Fake it, until you make it.”

Een goede houding is beter voor je gezondheid

Je organen krijgen meer ruimte, waardoor ze beter doorbloedt worden en beter kunnen functioneren. Je wervelkolom, schouders en knieën worden niet onnodig overbelast. Ook je spieren worden beter getraind als je een goede houding aanneemt.

 

Oefeningen voor een mooi bovenlichaam en sterke rompspieren: push ups  

Ga houdingop handen en knieën zitten en houdt je voeten in de lucht met gekruiste enkels. Handen iets wijder dan schouderbreedte en recht onder je schouders. Buik en bilspieren aanspannen. Zorg dat je rug en hoofd in  een rechte lijn zijn.

Zak langzaam met je borst zo diep mogelijk naar beneden terwijl je de rest van je lichaam recht houdt en kom dan weer omhoog. Let er op dat je geen holle rug trekt of je billen teveel omhoog houdt.

19538128_s

Een andere heel goede manier om push ups veilig te oefenen is om je handen op een reling van bijvoorbeeld een bruggetje te plaatsen, waarbij je voeten op heupbreedte op een afstand van van de reling neerzet. Hoe verder je voeten, hoe zwaarder de oefening. Span je buik- en bilspieren aan en buig dan rustig je armen, zodat je borst in de richting van de reling komt en druk je zelf vanuit deze positie weer omhoog. Zorg ervoor dat je nek ontspannen blijft. Je hoofd is in een neutrale positie.

Kun je deze oefening gemakkelijk 15x achter elkaar doen, dan kun je gaan oefenen met je handen op een wat lager (stevig!) vlak, totdat ze uiteindelijk op de grond staan. Bijvoorbeeld door je handen steeds op een lagere trede van een trap te plaatsen.

Succes!

Wil je verder lezen?
Of download het gratis Ebook: Op weg naar je optimale gewicht; een verrassende ontdekkingsreis.
 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Wil je er goed uitzien? Let dan eens op je houding!”

 1. Paulien Stap says:

  Beste Astrid,
  Goed dat je eens aandacht besteedt aan een goede houding om er beter uit te zien én je beter te voelen. Dat staan wij oefentherapeuten helemaal achter natuurlijk!
  Nog wel een tip om het beter te omschrijven. Om een goede lichaamshouding aan te kunnen nemen is het vooral belangrijk om met de knieën een beetje losjes te gaan staan. Dan kan je bekkenstand en daarmee je rugstand pas normaliseren. Probeer het zelf maar eens als je staat, een middenstand van je bekken is pas goed mogelijk als je knieën niet gestrekt staan (sommige mensen kunnen ook óverstrekken).
  Je gevoel voor rechtop staan wordt versterkt wanneer je je voorstelt dat er een mand fruit o.i.d. op je hoofd balanceert en deze er niet af mag vallen.
  Ik hoop dat je hiermee je cliënten weer een stukje verder kunt helpen. Veel succes en hartelijke groet,
  Paulien Stap, oefentherapeut.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.