You are here: Home > ademhalingstechnieken, meditatie, mindfulness, Stress > Meditatie verandert brein op korte termijn

Meditatie verandert brein op korte termijn

 Meditatie verandert brein op korte termijn

Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het beoefenen van meditati18034240_se, ademhalings- en mindfulnesstechnieken tot gevolg heeft dat er meer innerlijke rust ontstaat.

Voor mij wil dat zeggen dat ik situaties beter kan accepteren zoals ze zijn. Dit betekent niet, dat ik iedere situatie leuk vind. Maar als ik het vervelende gevoel, dat erbij hoort toelaat, hoef ik er niet meer tegen te vechten en ontstaat er berusting. Dit voorkomt veel onnodig energieverlies, wat mijn gezondheid en de kwaliteit van mijn relaties met anderen ten goede komt. Ik voel me hierdoor meer in balans en het kiezen voor gezonde leefstijl is daar een natuurlijk gevolg van.

Van mijn cliënten hoor ik vaak: “Ik eet heel gezond en bewust, totdat ik moe of gestrest raak; dan gaat het mis”.

Daarom is het zo belangrijk om met behulp van meditatie aan het energie- en stressniveau te werken.

Het is daarbij een extra bevestiging als wetenschappelijk onderzoek aantoont dat er door meditatie ook daadwerkelijk veranderingen in de hersenen plaatsvinden.

Meditatie kan al binnen acht weken leiden tot structurele veranderingen in het menselijk brein.

Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Als mensen gedurende acht weken ongeveer 30 minuten per dag mediteren, ontstaat er meer grijze hersenmassa in de hippocampus. Dat is een hersengebied dat wordt geassocieerd met geheugen en leervermogen.

De dichtheid van de amygdala neemt juist af door meditatie. Als gevolg daarvan ervaren mensen mogelijk minder angst en stress, zo meldt het tijdschrift Scientific American.

Wetenschappers van het Massachussets General Hospital doen uitgebreid verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Psychiatry Research: Neuroimaging.

Psychologische voordelen “Hoewel het beoefenen van meditatie al heel lang geassocieerd wordt met een gevoel van rust en lichamelijke ontspanning, claimen beoefenaars ook vaak dat ze cognitieve en psychologische voordelen ervaren”, verklaart hoofdonderzoekster Sara Lazar op World-Science.net.

“Deze studie demonstreert dat veranderingen in breinstructuur sommige van die ervaringen kunnen verklaren en dat mensen zich door meditatie mogelijk niet alleen beter voelen, omdat ze zich ontspannen.”

HersenscansDe wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door zestien proefpersonen een programma voor te schrijven, waarbij ze acht weken lang elke dag dertig minuten moesten mediteren.

Tijdens de meditatie moesten de deelnemers zich met name concentreren op hun geestelijke gevoelens en lichamelijke sensaties. Voor en na het meditatieprogramma werden er hersenscans van de proefpersonen gemaakt.

Veranderingen

De scans wezen uit dat de dichtheid van de grijze massa in hun hippocampus was toegenomen. In hun amygdala werd juist minder grijze massa gemeten.

“Het is fascinerend om te zien dat we ons brein en ons welzijn kunnen veranderen door meditatie te beoefenen”, aldus onderzoekster Britta Hölzel.

 

Bron. Het laatste nieuws het eerst op NU.nl  meditatie width=Google auteur

Wil je kennismaken met meditatie en daarbij aan een gezond lichaamsgewicht werken? Dan is er de cursus “In balans met mindfulness”.

Wil je meer lezen? download het gratis ebook: “op weg naar je optimale gewicht”.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Meditatie verandert brein op korte termijn”

  1. […] Meditatie verandert brein op korte termijn. […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.