You are here: Home > voeding > Zijn aardappelen dikmakers?

Zijn aardappelen dikmakers?

Zijn aardappelen dikmakers?

Aardappelen zijn dikmakers; ze  bevatten volgens velen teveel koolhydraten in de vorm van zetmeel  en moeten dus vermeden worden. Maar dit is onzin! Een gekookte aardappel is een geweldige verzadiger, waar je niet snel teveel van eet. Het verdient de naam van dikmaker zeker niet.

Aardappelen hebben wel een hoge glycemische index, maar ze bevatten  voor een groot deel onverteerbaar of resistent zetmeel, dat nauwelijks wordt afgebroken in onze darmen. Dit wordt niet als glucose opgenomen in het bloed, maar dient als voedingsstof voor onze darmbacteriën.

Andere voordelen van de aardappel:

  • ze bevatten veel vezels die belangrijk zijn voor een goede darmwerking
  • ze geven je een verzadigd gevoel
  • ze bevatten slechts 76 kilocalorieën per 100 gram
  • ze zitten vol vitaminen (B1, B6 en C) en mineralen (ijzer en kalium)
  • ze zijn licht verteerbaar

Koken of stomen in de schil zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk waardevolle voedingsstoffen behouden blijven.

Let er wel op dat de groene gedeelten van de aardappel en de uitlopers giftig zijn!

Conclusie:

Aardappelen bevatten erg veel goede voedingsstoffen. Ze maken niet dik en gaan het hongergevoel zelfs tegen.

Zolang je een aardappel verstandig bereidt is het een geweldig onderdeel van een gezond dieet. In een gezond voedingspatroon kun je op een dag 150 a 200 gram aardappels eten.

aardappelen width=Voorbeeld dagmenu.

In werkelijkheid word je van niet één voedingsmiddel dik.

Je wordt zwaarder als er op langere termijn een positieve energiebalans is.

Dus als je dagelijks meer voeding eet, dan je verbruikt.

Daarbij maakt het niet uit wat je eet. Nu blijkt het wel zo zijn, dat we sommige voedingsmiddelen, bijvoorbeeld snacks met veel suiker en vet, erg lekker vinden en je daardoor aan kunnen zetten tot teveel eten.

Je zou daarom kunnen zeggen dat deze snacks wel de potentie hebben om je dik te maken.

Google auteur


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

9 Responses to “Zijn aardappelen dikmakers?”

  1. inge says:

    Voor zover ik weet zitten de meeste vitaminen en mineralen juist in de schil. Ben zelf een fan van de pieper hoor … Don’t worry …

  2. astrid says:

    Leuk dat je reageert Inge! De aardappelschil is inderdaad rijker aan vitamine B2, Calcium en ijzer, maar heeft een gelijke hoeveelheid Vitamine C als de rest van de aardappel.

  3. Henny says:

    De meeste mensen mijden de aardappel vanwege de koolhydraten, niet vanwege de calorieën of vetten. De “pasta-mijders” tellen geen calorieën, maar koolhydraten. (Ze eten namelijk gerust een heel wiel kaas, maar laten de toastjes liggen)

    • astrid says:

      Dat klopt Henny. Als je de koolhydraten uit je menu weglaat, ga je meestal minder eten. Dat stukje kaas, smaakt zonder dat toastje namelijk minder lekker. En een bord saus zonder pasta is ook niet erg aantrekkelijk. Van minder eten, val je af. Toch kan je zo belangrijke voedingsstoffen tekort komen. Bovendien is het vaak lastig vol te houden.

  4. dirk says:

    Ik heb 2x een koolhydratendieet gedaan : wekenlang geen aardappelen, rijst, pasta, fruit, suiker, zero-dranken. Wel groenten en vlees. 25 kg afgevallen. Maar wel al sportende met wat extra eiwitten. Op de keper beschouwd ben ik door het jojo-effect 35 kg bijgekomen.
    Dus : minder eten ok, maar laat de lekkere patat niet staan !

  5. astrid says:

    Dank je voor je goede reactie Dirk. Heel herkenbaar. Ik ben het helemaal met je eens. Het is belangrijk om jezelf gezonde gewoontes eigen te maken, waarbij je je goed voelt, zodat je er de rest van je leven mee door wilt gaan. Dat lukt niet, als je sterk het gevoel hebt, dat je iets mist. Eet gerust af en toe een patatje. Als je daarnaast een salade met bijvoorbeeld tonijn, zalm en/of een eitje, heb je toch een volwaardige maaltijd.

  6. Sharon says:

    Ben ik even blij met dit goede nieuws over onze aardappel! Ga zo gelijk een zak halen en vanavond maken, mm heerlijk.

  7. astrid says:

    Eet smakelijk Sharon. Geniet er maar van!

  8. Jermaine says:

    Aardappelen zijn opzich geen dikmakers en idd vol goede voedingsstoffen…. Echter

    Het probleem met de aardappel in een voedingspatroon gericht op vetverlies is het probleem wat de aardappel teweeg kan brengen op het insuline level. Als je al kampt met overwicht is de kans groot dat de gevoeligheid voor insuline al lager is en de aardappel zorgt voor een extra aanslag op de insuline die dus niet goed wordt verwerkt en de stoffen opgeslagen worden als vet! Dat is de reden dat een aardappel vaak wordt weggelaten.

    Gr jermaine
    Personal hormonal profiler en personal trainer Almere

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.