Is brood eten gezond?

Is brood eten gezond?

Veel voedingsdeskundigen zijn van mening dat brood eten een belangrijk onderdeel van een goed voedingspatroon is. Anderen, zoals William Davies, auteur van het boek Wheat Belly, beweren dat brood eten de gezondheid kan schaden. Je zou er ook dik van worden. Wat is nu waar?

Feiten

  • Brood is een voedzaam graanproduct.
  • Brood wordt meestal gemaakt van tarwe, maar soms ook van andere granen zoals: rogge, mais, gerst, haver, boekweit, spelt, soja.
  • Brood is een belangrijke bron van koolhydraten.
  • Brood bevat voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam.
  • Volkoren brood bevat veel meer vezels, mineralen en vitamine dan witbrood.
  • Volkorenbrood bevat fytinezuur, dat er voor zorgt dat de mineralen minder goed worden opgenomen. Door de hele korrel met een molensteen te vermalen en door het brood langer te laten rijzen, liefst met een zuurdesemcultuur, wordt het fytinezuur voor het grootste deel afgebroken.
  • In Nederland  lijdt 1 op de 300 mensen aan  Coeliakie (spreek uit als seu-lia-kie), deze mensen verdragen geen gluten.
  • Er is een iets grotere groep mensen, bij wie geen Coeliakie kan worden aangetoond, maar die wel goed reageren op een glutenvrij dieet.

 

Fabels

  • Van brood eten wordt je dik.

Je wordt zwaarder als je meer energie, in de vorm van eten en drinken, tot je neemt dan je verbruikt. Het maakt daarbij niet uit wat je eet. Als je stopt met brood eten, val je waarschijnlijk wel af. Niet omdat je dik van brood wordt, maar omdat je in totaal minder gaat eten. Daar val je van af.

 

  • Brood zorgt voor een broodbuik.

De gluten in brood zouden ervoor zorgen dat je vet rond de taille gaat omslaan. Dit blijkt niet waar te zijn. Er is een onderzoek gedaan bij mensen die allergisch zijn voor gluten. Door het glutenvrije dieet hadden zij minder symptomen, maar hun gewicht nam toe. (Cheng J 2010, Dickey W 2006, Murray JA 2004, Valletta E 2010)

 

  • Tarwebrood stimuleert de eetlust

Tarwe zou de eetlust stimuleren, doordat brood een hoge glycemische index heeft en de bloedglucose spiegel sterk doet stijgen. Hiervoor is echter geen overtuigend bewijs gevonden. Bovendien wordt brood bijna altijd met beleg gegeten, wat de glycemische index beïnvloedt.

  • Donker brood bevat meer vezels dan lichtbruin brood.

De (dubbel) donkere broden zijn gekleurd met een moutextract en bestaan vaak voornamelijk uit wit meel.

  • Meergranenbrood bevat veel vezels.

Meergranenbrood is gemaakt van verschillende soorten granen zoals, tarwe, rogge, boekweit, rijst, gerst, mais, haver. Meestal worden hierbij de granen van het vezelrijke vliesje ontdaan; er worden vaak wel wat zaden en hele graankorrels toegevoegd, waardoor het brood toch iets meer vezels bevat als een wit brood, maar lang niet zoveel als een volkorenbrood.

  • Speltbrood bevat minder koolhydraten.

Spelt is een soort oertarwe, waarmee minder gemanipuleerd is. De voedingswaarde ervan komt ongeveer overeen met die van tarwe. Het bevat ook net zoveel koolhydraten.

De structuur van een speltbrood is iets steviger en kruimeliger. Dit is waarschijnlijk de reden dat veel mensen aangeven, dat ze van een speltboterham beter verzadigd raken en dat gevoel ook langer behouden. De smaak ervan wordt prettig gevonden en laat zich goed combineren met diverse soorten beleg.

Naast volkoren tarwebrood past volkoren speltbrood heel goed in een gevarieerd voedingspatroon.

Hoeveel brood kan je dagelijks eten?

Het voedingscentrum adviseert volwassenen om, afhankelijk van leeftijd en geslacht,  5 a 7 (volkoren)boterhammen per dag te eten. Als je daarnaast iedere dag 250 gram groente en 2 stuks fruit neemt, kom je iedere dag aan de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels.

Als je minder brood wilt eten, kun je gemakkelijk aan de broodnodige hoeveelheid vezels komen, door extra groente of fruit te eten. Je kunt dus best een aantal boterhammen vervangen door een kop zelfgemaakte groentesoep, een salade of een appel.

brood eten

Verder lezen?

Zorgt het drinken van melk voor sterke botten?

Bietjes! Lekker en gezond!

Tips om met aandacht te eten.

Krijg je van het drinken van melk sterke botten?

Een ei hoort erbij!

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS