You are here: Home > emotie-eten > Goede voornemens? Dit ene simpele advies vergroot de kans op succes.

Goede voornemens? Dit ene simpele advies vergroot de kans op succes.

Goede voornemens? Met dit ene simpele advies vergroot je de kans op succes enorm.

Meer bewegen, gezonder eten, minder drinken, je minder druk maken en afvallen… Goede voornemens zijn prachtig, maar hoe zorg je dat zo’n goed voornemen ook ècht een goede gewoonte wordt?

Goed slapen staat met stip op nummer 1.

Dat is de allerbelangrijkste goede gewoonte om jezelf aan te leren: zorg dat je genoeg slaap krijgt. Je kunt nog zoveel goede voornemens hebben, als je te moe bent, hou je het niet vol.

Slaaptekort is funest voor je wilskracht. Te weinig slaap verstoort de werking van de prefrontale cortex. Dat hersengebied is onder meer verantwoordelijk voor beslissingen nemen, doelen stellen en impulscontrole.

Zorg daarom dat je op tijd in bed ligt, zodat je tenminste 7 uur slaap krijgt. Hier vind je tips om beter te slapen.

Maak het jezelf gemakkelijk.

Kies iets dat bij je past, iets wat je gemakkelijk afgaat, waar je blij van wordt, waarbij je je goed voelt of waar je in het verleden succes mee hebt gehad.

Zelfkennis is absoluut de sleutel bij het vormen van nieuwe gewoonten. Je kunt je wel voornemen dat je ’s morgens vroeg op gaat staan om te hardlopen, maar als dit lijnrecht ingaat tegen andere overtuigingen die je over jezelf hebt, maak je het jezelf onnodig moeilijk.

Kies iets dat weinig tijd en extra moeite kost, zodat je het gemakkelijk in je dag kunt inpassen. En hoe leuker iets is, hoe groter de kans dat je het volhoudt.

Je kunt gerust met 1 klein dingetje beginnen. Want je weet dat een reis van duizend kilometers begint met een enkele stap.

Waarom heb je er geen zin in?

Voel je weerstand bij het uitvoeren van je nieuwe gewenste gewoonte? Ga dan vooral niet bij de pakken neerzitten. Zie het als een signaal. Er is werk aan de winkel. Vraag je af, wat er aan de hand is. Waarom heb je er geen zin in?

Misschien vertel je jezelf  (onbewust) dat je:

  • nu eenmaal geen sportief persoon bent.
  • nu te moe bent of je niet goed voelt.
  • een avondmens bent en in de ochtend moeilijk op gang komt.
  • ervan overtuigd bent dat je het toch niet volhoudt.
  • hardlopen eigenlijk geen goede sport is met jouw lichaamsbouw.

Ga dan na of dit waar is. Als dat zo is, kun je het voornemen aanpassen. Het kan zijn dat voor jouw lichaam hardlopen te intensief is. Of dat je echt ‘s morgens niet goed op gang komt. Dan is het wijzer om te kiezen voor een lunch wandeling.

Maar de gedachten die je tegenhouden om met plezier de nieuwe gewoonte uit te voeren zijn vaak niet waar. Het zijn meestal (onbewuste) overblijfselen uit het verleden, die in bepaalde situaties automatisch weer naar boven komen. Het is dan voldoende om ze onder ogen te zien en ze te weerleggen, als deze overtuigingen niet meer passen bij de persoon die je nu wil zijn.

Bijvoorbeeld :

Als kind was ik misschien niet zo sportief, maar nu wil ik graag leren om actiever te worden, want ik heb gemerkt dat ik me hier goed en sterk bij voel.

Ik ben niet goed in hardlopen, maar dat hoeft ook niet. Ik kan het rustig opbouwen, zodat ik mezelf de kans geef om er beter in te worden.

Zorg voor een stimulerende omgeving

Je omgeving geeft je constant prikkels om iets wel of juist niet te doen. Zorg ervoor dat jouw omgeving jou op een goede manier prikkelt.

  • Leg je sportkleding zoveel mogelijk klaar.
  • Zet voeding waar je meer van wilt eten op een prominente plek op je tafel of in de (koel)kast.
  • En dingen die liever niet eet of drinkt, juist achter- of bovenin de kast. In ieder geval op een plek waarbij je er niet mee oog in oog komt te staan en niet steeds verleid wordt. Als het kan is buiten in de schuur een goede plek.
  • Kijk en luister zo min mogelijk naar reclames voor ongezond gedrag.
  • Deel je nieuwe voornemen met een vriend en steun elkaar.
  • Trek zoveel mogelijk lekkere wandelschoenen aan.
  • Sluit je aan bij een wandelclub.

Maak het concreet .

Neem jezelf voor wat je op een bepaald moment op een bepaalde plek wilt gaan doen in de vorm van een als … dan plan.

Een alsdanplan is een instructie die de persoon aan zichzelf geeft in de volgende vorm: ‘als situatie x gebeurt, dan zal ik doelgericht gedrag y uitvoeren’. Meta-analyses laten zien dat implementatie-intenties effectief zijn om doelen daadwerkelijk te bereiken.

Dus geen vage beloften als ik ga minder snoepen, vaker de trap nemen, minder alcohol drinken, meer slapen etc. maar:

  • Als de wekker gaat, dan start ik met lichte gymoefeningen in bed.
  • Als ik (tijdens mijn werk) om 10 uur trek krijg, dan eet ik een stuk fruit.
  • Als ik met boterhammen lunch dan kies ik volkorenbrood en eet daarbij een schaaltje rauwkost.
  • Als ik om 7.00 uur op moet staan, dan zorg ik dat ik om 11 uur in bed lig.
  • Als er iemand met een traktatie komt, dan neem ik die alleen, als ik er echt zin in heb.
  • Als ik in de avond zin krijg in chocolade, dan maak ik een ommetje.

Maak nu je eigen als… dan … plan. Wat ga jij doen?

Visualisatie

Zie in gedachten jezelf het gewenste gedrag al uitvoeren. Zo maak je het nog concreter en maak je het jezelf makkelijker.

Stel je bewust voor wanneer en waar je wat wilt gaan doen.

Zo kom ikzelf door de veranderde werkstructuur op het moment in de ochtend moeilijker op gang. Ik heb mezelf voorgenomen om als ik wakker word wat lichte gymoefeningen te doen. Ik maak alvast een programmaatje. En zie mezelf in gedachten de oefeningen uitvoeren op het moment dat de wekker gaat. Hierdoor ga ik de volgende ochtend haast als vanzelf beginnen. Ik voel me hierdoor al meteen fitter en begin de dag in een actievere stemming.

Je vormt nieuwe gewoonten door een gewenst gedrag vaak te herhalen. Want oefening baart kunst. Maar dit hoeft niet altijd in de echte wereld te gebeuren. Je kunt prima oefenen in je gedachten. Met behulp van visualisatie vorm je gemakkelijker nieuwe gewoonten.

Wil je hiermee aan de slag? Samen kijken we wat jij het beste kunt doen om energieker en fitter te worden.  Maak snel een afspraak!

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.