You are here: Home > leefstijl > Afvallen doe je samen.

Afvallen doe je samen.

Afvallen hoef je niet alleen te doen. Steun uit je omgeving is belangrijk. Het is niet alleen fijn wanneer vrienden en familie achter je staan, het kan je op weg helpen naar een gezonder gewicht. Zet de stap en vraag hulp aan mensen waarvan je weet dat ze je steunen.

Steun tijdens het afvallen

Samen eten en drinken is gezellig. Op welke manier kun je een taartje weigeren op een verjaardag of de zoutjes laten staan, terwijl de rest dat niet doet? Met deze stappen zorg je ervoor dat je omgeving jou kan gaan steunen.

Stap 1: vertel

Vertel de mensen om je heen dat je gaat afvallen en op welke manier. Zo passen ze zich sneller aan jouw eetpatroon aan. Ze houden rekening met je wensen en halen bijvoorbeeld geen calorierijke snacks voor je.

Stap 2: vraag

Vraag de mensen om je heen om je hierbij te steunen. Dat kan:

  • Emotioneel, zoals een schouder om op te leunen
  • Praktisch, door bijvoorbeeld op de kinderen te passen, zodat jij kunt gaan sporten
  • Inspirerend, zoek contact met anderen via social media, fora of afvalclubs.
  • Samen sta je sterker. Kies daarbij mensen uit die dezelfde haalbare doelen stellen als jij.

Stap 3: zoek op

Zoek vooral vrienden en familie op die gezond eten makkelijker voor je maken. Het kost veel energie om steeds opnieuw ‘nee’ te moeten zeggen als je omgeving je toch steeds wil overhalen om mee te doen met het maken van ongezondere keuzes.

Onbegrip tijdens het afvallen

Als je mensen om je heen vertelt dat je aan het afvallen bent, letten ze over het algemeen extra op of je al afgevallen bent en geven ze je eerder complimenten. Misschien is niet iedereen in je omgeving behulpzaam en begripvol. Ze vinden je ‘ongezellig’ of ‘helemaal niet te dik’ en begrijpen niet waar je je druk over maakt. Wees daarom duidelijk en vastbesloten. Jij doet iets voor je gezondheid. Een opmerking terugkaatsen met een grapje kan helpen om het luchtig te houden.

Samen eten

Wist je dat we onze voedselkeuze vaak aanpassen aan onze tafelgenoten? Bijvoorbeeld om een goede indruk te maken? Onderzoek toont aan dat we tijdens sociale gelegenheden extra sterk letten op wat en hoeveel anderen om ons heen eten. Lees meer over hoe de invloed van je sociale omgeving invloed heeft op je voedingskeuzes.

Hoe helpt jouw huis je gezond te kiezen?

Jouw huis kan je helpen om gezonder te kiezen. De inrichting van een huis, kan stimulerend werken of juist niet … Wil je weten of jullie huis je helpt om gezonder te kiezen? Je checkt het hier!

Bron: het Voedingscentrum

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.