You are here: Home > Stress > Stress, vriend of vijand?

Stress, vriend of vijand?

Een andere kijk op stress
stress27820696_s

Heb je de laatste tijd veel stress ervaren? Dan heb je waarschijnlijk opgemerkt dat je ademhaling versnelde, je hart ging bonzen en je misschien extra veel ging transpireren.

Er wordt ons verteld dat stress ons ziek maakt. Het schijnt van alles te kunnen veroorzaken, van een eenvoudige verkoudheid tot een hartinfarct. Zo hebben we van stress volksvijand nummer 1 gemaakt. Maar is dit wel zo? Nieuw onderzoek toont aan, dat stress alleen slecht voor je is, als je dat gelooft.

Psychologe Kelly McGonical laat ons in deze fascinerende Ted talk inzien, dat de stressreactie een aanpassing van het lichaam is om energieker te worden. Het bereidt zich voor op meer actie, om aan de hogere eisen te voldoen. Dat pompende hart is niet slecht voor je, het geeft je kracht en energie.

Ingebouwde stressreductie

De stressreactie heeft zelfs een ingebouwd stressreductie mechanisme. Het zorgt ervoor dat tegelijkertijd met de adrenaline, ook het knuffelhormoon oxitocine wordt aangemaakt. Dit hormoon versterkt je hart en zorgt ervoor dat je empathisch vermogen toeneemt en je eerder hulp zoekt bij anderen.

Stress is van alle tijden

Hoe denk je dat onze voorouders zich voelden als ze oog in oog met een mammoet stonden, die ze geacht werden te vangen, om de voorraadkast weer aan te vullen? We zijn ervoor gemaakt om grote uitdagingen aan te gaan. Na het avontuur komt het systeem weer tot rust en herstelt de balans zich.

Stress is nuttig en behulpzaam

Je ziet dus, dat als je idee over stress verandert, tegelijkertijd je lichamelijke reactie op de stress verandert. Door de stressrespons als nuttig en behulpzaam te gaan zien, worden er een aantal fysiologische processen in gang gezet. Deze zorgen ervoor dat de balans hersteld wordt.

Hoe doe je dat?

Heel eenvoudig. Je zegt tegen jezelf dat je jezelf kan vertrouwen om de uitdagingen aan te kunnen. Je kunt hierbij om hulp vragen. Je hoeft het niet altijd alleen te doen.

Een steuntje in de rug

De volgende ademhalingsoefening kan je helpen om een verloren gegane balans te herstellen. Het is heel eenvoudig. Je ademt in, als het balletje omhoog gaat en ademt uit als het balletje naar beneden gaat. Merk je iets op na 5 minuten bewust ademen?


 

 

 

Lees ook:

Koffie de feiten op een rij

Het belang van sterke buikspieren

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Wat is stress?

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.