You are here: Home > voeding > Zijn komkommers gezond?

Zijn komkommers gezond?

Zijn komkommers gezond?   komkommers

Die goede oude komkommer is nog steeds een van de meest gegeten groenten in Nederland. Hij bevat een groot aantal vitaminen en mineralen en ook vezels. Weliswaar in beduidend kleinere hoeveelheden, als in hun superbroertjes broccoli, boerenkool of andijvie. Toch verdient de komkommer een plaatsje in ons menu.

Komkommers bevatten daarnaast, net als alle andere groenten, fytonutrienten. Dat zijn stoffen die in heel lage concentraties al nuttig zijn en je tegen een groot aantal welvaartsziekten beschermen.

Hapt zo heerlijk weg!

Het grote voordeel van de komkommer is, dat die zo lekker weg hapt. Met 2 personen eet je gemakkelijk een komkommer van 400 gram op. Zo kom je zonder moeite aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente van 200 gram. Waar nog steeds maar 5% van de Nederlanders aan voldoet. Eet een komkommer het liefst met de schil, want die bevat de grootste concentratie nuttige voedingsstoffen.

Natuurlijk eet je idealiter een portie komkommer naast je dagelijkse hoeveelheid groenten.

Kopen

Komkommers zijn op het ogenblik zeer voordelig. Houd je dus niet in en haal er een paar in huis. Je koopt een komkommer, als die stevig aanvoelt en een gave en glanzende schil heeft.

Bewaren

Je kunt een komkommer maximaal 2 weken op een koele plek bewaren, maar liever niet in de ijskast. Van de kou worden ze snotterig. Om uitdroging te voorkomen, kun je ze bewaren in keukenfolie.

Eten

Maar nog  beter is het, om ze snel op te eten. Gewoon bij de boterham of als slank tussendoortje.

Een komkommer wordt meestal rauw gegeten, maar je kunt ‘m ook kort stoven, koken of roerbakken.

Ze doen het goed in salades en zijn heel lekker in combinatie met pindasaus. Door het hoge vochtgehalte is het een goede dorstlesser en een uitstekende basis voor een groente smoothie.

In combinatie met Griekse yoghurt en knoflook,  maak je er een heerlijke Tzaziki van.

Frisse adem

Als je een schijfje komkommer 30 seconden tegen je gehemelte drukt, schijnt dit de bacteriën in je mond te doden, die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Ik zou in dit geval zeggen: baat het niet dan schaadt het niet. Het eten van stukjes komkommer, zal door het kauwen en het hoge vochtgehalte, toch al bijdragen aan een sprankelende frisse adem.

Lees ook:

Is kaneel een superfood?

Puur gezonde voeding

Wil je verder lezen? Dowmload dan het gratis Ebook

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.