You are here: Home > emotie-eten > Waarom we meer eten dan we denken of willen.

Waarom we meer eten dan we denken of willen.

Waarom we meer eten, dan we denken of willen.

Heb je ooit een uitgedroogde chocoladecake tot de laatste kruimel opgegeten, ook al smaakte deze naar karton met een chocolade geur? Heb je ooit een zak friet tot op de bodem leeg gegeten? Ook al waren de frietjes koud, slap en taai? Dat zijn pijnlijke vragen om te beantwoorden.

Waarom eten we teveel van dingen die niet eens lekker smaken?

We eten teveel omdat we gebombardeerd worden door signalen om ons heen die ons opdragen om te eten. We zijn het niet gewend om na elke hap te pauzeren en ons af te vragen of we voldoende hebben gehad.

We zoeken naar signalen in de buitenwereld die ons vertellen dat we genoeg hebben gegeten. Als bijvoorbeeld de schalen leeg zijn, is dit een aanwijzing om te stoppen. Of als alle anderen van tafel zijn opgestaan.

Voor veel mensen is het zo dat er werk aan de winkel is, zolang ze nog niet alles van hun bord naar binnen hebben gewerkt. Het maakt daarbij geen verschil of ze voldoende hebben gegeten en zelfs niet of ze het eten lekker vinden smaken. Wij mensen eten, alsof het onze taak is om alles op te eten.

Popcorn experiment

Uit onderzoek is gebleken, dat mensen meer popcorn eten, naarmate de portie groter is. Daarbij maakte het niet uit of het verse popcorn was  of 5 dagen! oude popcorn.

Aten de mensen omdat ze de popcorn lekker vonden? Nee. Aten de mensen de popcorn, omdat ze trek hadden? Nee. Ze aten de popcorn vanwege de signalen om hen heen, zoals de maat van de popcornzak, de afleiding van de film, de geluiden van popcorn etende mensen om hen heen en de overtuiging dat je tijdens een film popcorn hoort te eten. Dit zijn allemaal signalen die aangeven dat het in orde is om te blijven eten.

Bron: Hap, slik, weg. BrianWansink

Wat kunnen we nu met deze informatie?

Het is van groot belang dat je je bewust wordt, van de invloed die de omgeving op je heeft. Je reageert het grootste gedeelte van de tijd op een automatische manier op je omgeving.

Nu je dit weet is het heel zinvol om er voor te zorgen, dat je in een omgeving verkeert, die een gezonde leefstijl stimuleert!

Maar we hebben hierin niet altijd een keuze. Wat kunnen we dan doen?

Aandacht is de sleutel tot verandering

Zonder aandacht blijven we een speelbal van onze omgeving.

Als we onze volledige aandacht richten op ons eten, hebben de signalen uit de omgeving en zelfs onze eigen overtuigingen geen invloed op ons.

Mindful eten is eten met aandacht. Je richt je volle aandacht op de smaken, de geluiden, geuren, gedachten en het gevoel in je lijf tijdens een maaltijd.

Waarom is het nu zo belangrijk om met aandacht te eten?

  • je gaat beter proeven en meer genieten.
  • je zult merken dat je aan minder genoeg hebt,.
  • honger en verzadigingssignalen worden beter opgemerkt. Je gaat eten als je honger hebt en stoppen als je genoeg hebt.
  • de verteringsprocessen werken beter.
  • je krijgt aanwijzingen om verantwoorde keuzes te kunnen maken.
  • doordat je aandacht op één activiteit gericht is, ervaar je rust en ontspanning in je hoofd.
meer eten

 

Lees ook: Tips om met aandacht te eten

Slank denken

Download het gratis Ebook: “Op weg naar je optimale gewicht”.

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.