You are here: Home > gedragsverandering, mindfulness, zelfbeeld > Waardering voor je lichaam zoals het is

Waardering voor je lichaam zoals het is

Waardering voor je lichaam zoals het is.

Aan het hokje van de bushalte bij ons in de straat hangt een poster van Beyoncé.  Haar prachtige lichaam is gehuld in een bikini van een bekend modewarenhuis.

Als je zelf een bikini of badpak aantrekt, ben je misschien teleurgesteld in het beeld dat je in de spiegel ziet. Je denkt waarschijnlijk dat het leven veel gemakkelijker en prettiger zou zijn als  …..

Lichaamsbeeld

We hebben allemaal een beeld van onszelf. We denken op een bepaalde manier over ons lichaam. We vinden onszelf mooi, lelijk, dik, slank, saai, interessant, elegant, plomp enz.

Er wordt vaak aangenomen, dat het heel belangrijk is om positief over jezelf te denken. Het is waar dat een negatief lichaamsbeeld je niet helpt; gedachten als “ik zie er echt niet uit” kunnen je onnodig bezighouden. Er wordt tegenwoordig in onze cultuur dan ook veel aandacht besteed aan het verkrijgen van een positief zelfbeeld.

Het grappige is dat een positief lichaamsbeeld je net zo goed in de weg kan staan. Als je jezelf wel mooi en aantrekkelijk vindt, kan het een punt worden om er te allen tijde goed uit te zien. Dit kan ertoe leiden, dat je je zorgen maakt en onevenredig veel tijd met je uiterlijk bezig bent. Ook kan je moeite krijgen met het verstrijken der jaren.

Je lichaam bewonen

Het is dit oordelen over jezelf, waardoor je het jezelf onnodig moeilijk maakt.

De mindfulness meditatieoefening de bodyscan kan daar een mooi tegenwicht aan bieden. Daarin ga je je lichaam niet positief of negatief beoordelen, maar van binnenuit voelen. Je leert om jezelf vanuit een ander perspectief te bekijken en je lichaam simpelweg te bewonen. Je bent dan gewoon zoals je bent. Het oordelen stopt en er ontstaat rust.

Natuurlijk komen de oordelende gedachten steeds weer terug. Je leert in de oefening, om voor die gedachten en de daarmee gepaard gaande gevoelens, ruimte te maken. Je gaat ze observeren, zonder je erin te verliezen. Je gaat ervaren dat gedachten komen en gaan. Je hoeft er niets mee te doen. Daarmee raken deze gedachten hun sterke grip op jou kwijt.

Uitstraling

Het fijne is dat je hierdoor waardering voor je lichaam gaat krijgen, precies zoals het nu is. Je gaat waarderen wat het allemaal voor je doet en wat je er allemaal mee kunt doen.

Je gaat je vrijer voelen om te doen wat voor jou het leven zinvol maakt.

Dan wordt het een heel natuurlijke zaak dat je goed voor je lijf gaat zorgen door het goede voeding, voldoende beweging  én voldoende rust te geven.

Alles bij elkaar heeft dit een ongekend effect op je uitstraling!

lichaam

 

Google auteur

Wil je verder lezen? Download dan het gratis E-book: Op weg naar je optimale gewicht; een verrassende ontdekkingsreis.

Stress

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Waardering voor je lichaam zoals het is”

  1. Bedankt voor de interessante informatie

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.