You are here: Home > gedragsverandering, zelfbeeld > Weg met de weegschaal?

Weg met de weegschaal?

Weg met de weegschaal?     weegschaal

Heb jij ook een haat-liefde verhouding met de weegschaal?

Als kind ging je nog blijmoedig op de weegschaal staan, want zwaarder worden betekende meestal dat je gegroeid was en dat was fijn. Totdat  je op een dag het idee kreeg, dat je te zwaar was. Vanaf die tijd ontstaat er vaak een haat-liefde verhouding met dat ding.

Van dwangmatig ritueel tot ontkenning

Er zijn mensen, die zich dagelijks of zelfs meerdere keren per dag wegen. Hun humeur wordt sterk beïnvloed door dat getalletje. Ze zijn constant in strijd met hun gewicht. Ze zijn in de zevende hemel, als ze het getal zien afnemen. Dat motiveert hen om op het gekozen pad verder te gaan. Maar… als het getal niet naar de zin is, voelen ze zich moedeloos en gefrustreerd. Wat er vaak toe leidt dat het bijltje er bij neergelegd wordt.

In deze periode willen mensen eigenlijk liever niet weten hoeveel ze wegen. Ze lopen met een grote boog om de weegschaal heen. Vooral als ze weten, dat ze niet goed bezig zijn, durven ze de confrontatie niet aan. Ze zijn niet tevreden met hun lichaam, keren zich er van af en ontkennen het. Ze houden zichzelf voor, dat het hen allemaal niets meer kan schelen. Ze gaan vaak vooral doen, wat ze zichzelf in een strenge periode niet hebben toegestaan.

Dit is een manier om jezelf te beschermen, maar…. je weet wel dat je jezelf voor de gek houdt en de onvermijdelijke confrontatie komt uiteindelijk nog harder aan.

Het juiste perspectief

Het belang van overgewicht, wordt vaak heel erg overtrokken. Te zwaar zijn betekent alleen dat je meer weegt, dan je volgens een aantal geleerden, zou mogen wegen; meer niet….  Je waarde als mens, je creativiteit, je talent, je schoonheid, je warmte, je vermogen om te stralen en zelfs je levensverwachting* is daar niet afhankelijk van.

De kracht van acceptatie

Hoe meer je jezelf kunt accepteren zoals je bent, hoe effectiever je actie kunt ondernemen om er iets aan te veranderen. Dit betekent niet dat je het leuk moet vinden, maar het betekent dat je niet meer tegen jezelf hoeft te vechten. Dit geeft veel rust en van daaruit krijg je meer helderheid en inzicht. Je dwingt jezelf dan bij voorbeeld niet meer om een crash-dieet te volgen, om zo snel mogelijk de gehate kilo’s kwijt te raken.

Als je jezelf accepteert zoals je bent, wil je goed voor jezelf zorgen; je gunt het jezelf om je leuk te kleden, om gezond, lekker en voldoende te eten, om lekker actief te zijn en om genoeg te rusten. Je gaat naar je lichaam luisteren en het geven wat het nodig heeft.

Obesogene omgeving.

Het blijft een feit, dat we in onze maatschappij worden aangezet tot teveel eten en dat er weinig noodzaak is om te bewegen. Daarom wordt er wel gezegd, dat we een obesogene samenleving hebben, waarin overgewicht een normale reactie is op een abnormale omgeving.

Feedback

Als je het belang van je gewicht op de juiste waarde weet te schatten, kun je weer blijmoedig op de weegschaal gaan staan, omdat het je inzicht geeft, hoe het met je gewicht gaat. Net zoals  je in de auto ook weleens op de kilometerteller kijkt om te zien of je de snelheidslimiet niet overschrijdt. Als dat zo is, dan trap je ook niet wanhopig op je rem, maar neem je rustig een klein beetje gas terug, zonder dat je daarbij aan jezelf of aan de auto gaat twijfelen. Als je op deze manier met de weegschaal om kunt gaan, kan het voor sommige mensen een goed hulpmiddel zijn.

*Onderzoek toont aan dat de levensverwachting niet afneemt bij mensen met overgewicht. (Romero-Corral 2006)  Dit wordt ook wel de obesitas-paradox genoemd.

Hoe ga jij met de weegschaal om? En hoe beïnvloedt dit je? Ik hoor het graag!

Lees ook:

De macht der gewoonte

Kun je afvallen, door ‘s avonds na 8 uur niets meer te eten?

Slank denken

Wil je meer lezen? download dan het gratis ebook

 

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.