You are here: Home > mindful eten > Tips om met aandacht te eten

Tips om met aandacht te eten

Stop met gedachteloos eten en ga weer genieten.  mindful eten

Tips om met aandacht te eten         

1.Breng je aandacht naar het NU

Een moment van bezinning of een ritueel, vóór het begin van de maaltijd, helpt je om in het hier-en-nu te zijn. Volg bijvoorbeeld een tijdje bewust je ademhaling, vraag je af waar het eten vandaan komt of kies voor een woord van dank.

2. Eet zonder afleiding

Geef jezelf de kans om je aandacht op de maaltijd te richten en ervan te genieten. Dus zonder tv, radio, krant, boek, mobiele telefoon of computer en verplaats heftige discussies naar een ander moment.

3. Eet op een rustige en sfeervolle plek

Dit betekent dat je niet eet, terwijl je fietst of autorijdt.  Maar ook dat je ´s avonds aan tafel dineert, in plaats van even snel aan het aanrecht iets naar binnen werkt.

4. Doorbreek  automatismen 

Wanneer je telkens iets lekkers eet, als je bijvoorbeeld tv kijkt, krijg je vanzelf al trek als je de afstandsbediening pakt. Dit voorkom je door op een vaste plek te eten.

5. Neem bescheiden porties

Kiezen voor bescheiden porties helpt voorkomen, dat je teveel en gedachteloos eet. Het gebruik van een klein bord kan hierbij helpen.

6. Eet met al je zintuigen .

Hoe ruikt het? Wat zie je? Hoe zijn de kleuren en hoe voelt het aan in je mond? Wat proef je? Hoe voelt het aan in je maag? Neem alles waar alsof  het iets heel bijzonders is en je het voedsel voor het eerst eet.

7. Eet hap voor hap

Bewust kleine hapjes nemen en daar goed op kauwen helpt je om het eten beter te proeven. Volg ieder hapje, totdat je mond helemaal leeg  is en ook de smaak ervan helemaal verdwenen is; adem dan een keer in en uit en neem dan pas het volgende hapje. Hierdoor heb je eerder een verzadigd gevoel.

8. Wees een eet snob

Wees een snob wat eten betreft. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

9.  Doorbreek de standaardroutine

Probeer nieuwe dingen uit zoals exotische of  “vergeten” groente- en fruitsoorten, andere kruiden en specerijen, verschillende broodsoorten. Maak eens een nieuw recept of eet af en toe met stokjes of met je handen.

10. Oordeel niet 

Een accepterende en milde houding is een belangrijk aspect van mindful eten. Als je toch weer eens gedachteloos teveel gegeten hebt, wees dan vriendelijk en mild voor jezelf. Het is heel goed dat je het opgemerkt hebt.

11. Ieder moment telt.

Misschien denk je soms, als je aan een verleiding hebt toegegeven : “nu kan ik net zo goed verder gaan, want het is nu toch al verpest”. Dat is niet waar! Het is nooit te laat om te doen wat goed voor je is.

 12. Vraag jezelf of waarom je eet.

Eet je omdat je echt honger/trek hebt of omdat je anderen ziet eten? Eet je omdat je iets lekkers ziet of ruikt, omdat je hard gewerkt hebt en vindt dat je het verdient hebt, of gewoon omdat je ergens van baalt?

Vraag jezelf af of het eten is is dat je op dat nodig hebt of dat je misschien behoefte hebt aan afleiding, een knuffel of een luisterend oor. Wil je daar niet liever voor gaan?

Meer lezen? download het gratis Ebook!

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Tips om met aandacht te eten”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.