You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, voeding > Tips voor een lekkere en gezonde lunchbox

Tips voor een lekkere en gezonde lunchbox

Tips voor een lekkere en gezonde lunchbox.

Om steeds lekker en gezond te kunnen eten is het nodig om te plannen. Op het moment dat je druk in de weer bent om een deadline te halen, is het logisch dat je voor de gemakkelijkste keuze gaat. Staat er dan een lekkere voedzame lunch voor je klaar, dan zal je daar heerlijk van smullen. Heb je daar van te voren niet voor gezorgd, dan ben je afhankelijk van je omgeving. De snoeppot, een traktatie van een collega, het aanbod in de cafetaria…

Boodschappen

Boodschappen in huis halen en eten (voor)bereiden doe je het best als je uitgerust bent en lekker in je vel zit. Dan doe je het met plezier! Zo help je jezelf op momenten dat je niet zoveel energie hebt.

Om iedere dag (h)eerlijk te lunchen kun je een goed gevulde lunchbox van huis meenemen. Dit voorkomt dat je aangewezen bent op het vaak minder gunstige aanbod in je omgeving.

Ben je ´s morgens niet op je best en is het vaak een gevecht tegen de klok? Dan kun je de lunchbox de avond van te voren al klaar maken.

De volgende tips kunnen je daarbij helpen

  • Je kunt de broodjes of boterhammen bevroren besmeren en beleggen en in de koelkast bewaren.
  • Gebruik een trommeltje of bakje; zo blijven de boterhammetjes mooi in vorm.
  • Een paar blaadjes sla, plakjes komkommer, radijs of tomaat tussen je brood, smaakt heel lekker en houdt je brood langer “fris”
  • Maak van een restje pasta, peulvruchten of rijst een lekkere salade
  • Maak van een restje groenten en wat kruiden een goed gevulde omelet
  • Havermoutpap is heerlijk om mee te nemen. Het smaakt dan als een soort pudding. Zoet het met vers fruit  of wat rozijntjes, abrikozen of dadels  en voeg wat kaneel en noten toe.
  • Maak een grote pan maaltijdsoep; verdeel deze over goed afsluitende eenpersoons bakjes en vries ze in. Zo kun je ´s morgens soep uit je vriezer halen, meenemen en ter plekke opwarmen
  • Eet je graag een salade als lunch? Doe de dressing dan apart in een plastic zakje of bakje en meng het er ter plekke doorheen.

Salade in een glazen pot

Een nog betere manier om een salade lekker vers te houden is in een glazen pot.  Als je de salade op de juiste manier stapelt in het potje, dan kan je het zelfs een paar dagen bewaren! De stapelvolgorde van onder naar boven:

  1. Dressing
  2. Harde items: tomaten, bonen, uien, wortelen
  3. Zachtere items zonnebloempitten, pijnboompitten, sperzieboontjes, rijst, pasta, quinoa,
  4. Sla of spinazie

Voor het eten alles goed door elkaar schudden en smullen maar!

 Nootrantsoen   

Een handje (rauwe) noten eventueel aangevuld met wat rozijnen is een prima snack op momenten dat je voeding nodig hebt en er op dat moment geen goede voeding beschikbaar is. Het is lekker voedzaam en beter voor je lichaam dan veel andere zogenaamd gezonde snacks, zoals mueslirepen en koeken.

 

 

Ik hoor het graag als je nog meer goede ideeën hebt voor de lunchbox?

Lees ook:

10 Gemakkelijke en gezonde recepten voor 1 persoon

Kan je afvallen door ‘s avonds na 8 uur niet meer te eten?

Puur gezonde voeding

Wil je verder lezen? Download dan het gratis Ebook: Op weg naar je optimale gewicht, een verrassende ontdekkingsreis.

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “Tips voor een lekkere en gezonde lunchbox”

  1. Hans Arendsen says:

    Astrid,
    Enkele suggesteis voor de lunchbox ; knackebrod en daarop vers uitgesmeerde avocado, koude pasta met zalmsnippertjes, roggebrood met haring ( doen we bij verjaardagen ook) en mijn favoriet fruitsalada uit meloen, rode bessen, kiwi, druiven en verse ananas.
    Groeten van een trouwe volger.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.