Zorgt het drinken van melk voor sterke botten?

Zorgt het drinken van melk voor sterke botten?

Melk en andere zuivelproducten zijn voor heel veel mensen een goede bron van calcium. In Noord-Europa is slechts 5% lactose intolerant. Dat wil zeggen dat zuivelproducten voor hen niet goed te verteren zijn en er darmklachten ontstaan.

Een gebrek aan calcium wordt in verband gebracht met osteoporose (botontkalking).  Er wordt daarom aanbevolen om dagelijks 1000 tot 1200 mg calcium te consumeren. Door het drinken van 2 a 3 glazen melk wordt aan deze behoefte voldaan. Zuivelproducten zijn ook een goede bron van eiwitten en vitamine A en D.

Naast een dagelijkse behoefte aan calcium, is ook een voldoende inname van vitamine D, vitamine K en andere mineralen, zoals magnesium, mangaan en fosfor tezamen met voldoende lichaamsbeweging noodzakelijk voor het behoud  van sterke botten.

Onderzoekers van de Universiteit van Harvard komen echter met feiten, die erop wijzen dat de huidige aanbevelingen voor zuivelconsumptie hoger zijn dan nodig. Er wordt gezegd dat het drinken van één  glas melk in combinatie met een gezond eetpatroon, voldoende is om het risico op een botbreuk te doen afnemen. Het drinken van meer melkproducten zou niet alleen onnodig zijn, maar ook negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben.

Het volledige artikel met bronvermeldingen lees je hier (in het Engels)

 

Hoe kun je met deze tegenstrijdige informatie omgaan?

      • Varieer zoveel mogelijk. Dat wil zeggen zuivelproducten afwisselen met plantaardige levensmiddelen met een hoog calciumgehalte zoals peulvruchten, noten , zaden, tahin (sesampasta), donkergroene bladgroenten. Kijk hier om te zien hoeveel calcium verschillende voedingsmiddelen bevatten ten opzichte van melk
      • Zure melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en kwark, en harde kaas, blijken voor mensen met een gevoeligheid voor zuivel, gemakkelijker te verteren, omdat een deel van de lactose al is omgezet.
      • Ook Geitenmelk en de daarvan afgeleide producten zijn voor sommige mensen gemakkelijker te verteren omdat de vetzuurmoleculen kleiner zijn.
      • Luisteren naar je lichaam. Hoe voel jij je na het consumeren van (veel) zuivelproducten?
      • En tot slot: laat je niet gek maken!  “Genieten van je eten” draagt er toe bij dat de voedingsstoffen optimaal benut worden!

 

Beweging

Om sterke botten te krijgen en te houden is het heel belangrijk om voldoende te bewegen.
De impact van de beweging, geeft je botten een seintje dat ze sterk moeten blijven om niet te breken. Beweging waarbij de zwaartekracht een rol speelt, zoals wandelen, tennis, joggen, belast de botten meer dan beweging waarbij dit niet het geval is, zoals fietsen of zwemmen.

Hoe komt het, dat in landen waar veel melk gedronken wordt, de meeste botbreuken voorkomen?

Dat er in de landen waar veel melk wordt gedronken, meer botbreuken lijken voor te komen, wil nog niet zeggen, dat de zuivelconsumptie daar de oorzaak van is. Ook in landen in Azië, waar traditioneel geen zuivel gedronken wordt, neemt op het moment het aantal botbreuken sterk toe. Met name in gebieden waar de welvaart is toegenomen. Het toenemen van welvaart gaat gepaard met beweegarmoede. Het zou heel goed kunnen, dat het gebrek aan beweging de oorzaak is van het hogere aantal botbreuken.

Verder lezen?

 

Download nu gratis het ebook: op weg naar je optimale gewicht.

melk

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS