You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl > Eet meer plantaardig en drink suikervrij

Eet meer plantaardig en drink suikervrij

Eet meer plantaardig en drink suikervrij 1

De Nederlandse gezondheidsraad kwam op 4 november 2015 kwam met nieuwe richtlijnen goede voeding. Zij vatten de belangrijkste boodschap van het advies zeer kernachtig samen:”Eet meer plantaardig en drink suikervrij”.

In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -patronen leiden tot gezondheidswinst. Daartoe heeft de raad de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en chronische ziekten systematisch beoordeeld. Op basis hiervan zijn de nieuwe Richtlijnen goede voeding geformuleerd. Je kunt de volledige richtlijnen op hun website bekijken.

Samenvatting van de richtlijnen

• Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen

• Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit

• Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten

• Eet wekelijks peulvruchten

• Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag

• Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt

• Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis

• Drink dagelijks drie koppen thee

• Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten

• Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën

• Vervang ongefilterde door gefilterde koffie

• Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees

• Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken

• Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag

• Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag

• Het gebruik van voedingsstof supplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.

Er is al direct kritiek op deze nieuwe voedingsregels gekomen.

Emeritus professor Martijn Katan meldt in zijn kolom in het NRC dat het advies zich vrijwel geheel tot effecten van voeding op hart- en vaatziekten, diabetes, borst-, long- en darmkanker beperkt. Vitamines en mineralen komen in het advies vrijwel niet voor. Ook effecten van voeding op constipatie doen in het rapport niet mee, net als die op voedselallergie, botbreuken of tandbederf; zelfs obesitas krijgt weinig aandacht.

Toch sluit hij af met de uitspraak dat de nieuwe Richtlijnen houvast geven en ons kunnen helpen om gezond oud te worden.

Geniet vooral!

Emeritus hoogleraar filosofie Michiel Korthals van de Wageningen Universiteit vindt het advies te streng. We moeten zó veel lekkers opgeven, dan werkt het sowieso niet, denkt hij. Geniet vooral, is zijn credo.

De filosoof vraagt zich af of de Gezondheidsraad wel weet dat maar een kleine groep zich wat aantrekt van de adviezen. Slechts 5 à 10 procent houdt zich aan die voorschriften. Het is zinvol om daar iets mee te doen, vindt Korthals. Bijvoorbeeld door meer aandacht te schenken hoe je het eet, in plaats van wat je eet. Wat dat betreft zijn de Braziliaanse voedingsrichtlijnen veel completer.

Zijn advies:

Eet drie keer per dag met veel aandacht en gezelligheid, maar sla de snacks tussendoor over.

Eet minder voorbewerkte producten en kook zelf met verse groenten.

 

Lees ook:

Tips om met aandacht te eten

Falen is waardevolle feedback

Verhogen noten de levensverwachting?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Stress

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.